Krevende tur
Beregn 6-8 timer på hele turen
Galdeberg er en veldig fin skitur vinterstid. Etter en litt lang innmars over Bygdin, kan Galdeberg by på nesten 1000 høydemeter med veldig flott nedkjøring, og vår erfaring er at det nesten alltid er mulig å finne veldig god snø her.
Turbeskrivelse: Start turen fra Eidsbugarden med å følge den stikkede løypa mot Gjendebu over Bygdin og opp i dalen ved Høystakka. Når man har passert Høystakka tar man av fra den stikkede løypa og skrår østover inn mellom Høystakka og Uksedalshøe. Her er det et par bekkeleier som må passeres. Dette pleier ikke å være noe problem vinterstid, men det er lettest å passere dem lengst opp mot Uksedalshøe. Etter å ha passert bekkeleiene begynner oppstigningen til selve Galdeberget. For å holde seg i skredsikkert terreng bør man holde seg til nord for høyden 1585. Følg flanken oppover til topps, vær obs på at det kan bygge seg opp store skavler langs kanten på toppen, så ikke gå for langt ut. Følg kanten nordover til terrenget vider seg ut igjen og følg høydedraget oppover til toppvarden. Galdeberg kan by på en fantastisk utsikt over Jotunheimen, og selv om veien opp foregår på brede flanker og i trygge omgivelser vil selve topp punktet gi deg en fantastisk og luftig opplevelse.
Ønsker man en nedfart i trygge omgivelser og uten noen større skredfare, følger man samme vei ned igjen som den man gikk opp. Når man kommer til den stikkede løypa i dalen ved høystakka kan det lønne seg å krysse over den stikkede løypa slik at man kjører vestover i fjellsiden lengst mulig for å få kortest mulig strekning tilbake over Bygdin. Her er det et par fossefall som må passeres samt at dette terrenget kan være skredutsatt, så her må man se an forholdene på hver tur
Toppturutstyr anbefales
Høgbrothøgde er et flott turmål for alle som går med toppturutstyr. Dette er en topp der du får en god og lang nedkjøring uten å bruke altfor lang tid opp.
Du starter fra Eidsbugarden og følger kvista løype mot Olavsbu på vestsiden av Mjølkedøla før du dreier og krysser rett sør for Mjølkedølsvatnet. Du fortsetter videre i samme retning til du får flanken på Høgdebrothøgde på venstre hånd. Nå tar du nordover, og går rett opp midt i den brede flanken på Høgbrothøgde. Selve topppunktet ligger et stykke vestover når du har nådd toppen av flanken. Til tross for at toppen ikke rager mer enn 1821moh, byr Høgbrothøgde på en storslått utsikt innover Jotunheimen og tilbake til Eidsbugarden.
Når du er ferdig med å nyte utsikten er det bare å ta av fellene og sette utfor. Flanken ned fra toppen byr som regel på fantastisk bra skikjøring ned til de små vanna 1450 moh. Når du kommer hit, kan det lønne seg å sette på fellene igjen for å få med seg noen ekstra høydemeter opp til høgde 1542 moh. Herfra kjører du ned mot dalen og Mjølkedøla og følger denne helt tilbake til Eidsbugarden.
Toppturutstyr anbefales
Breikvamnosi er et flott skifjell som ligger i nordvestenden av Tyin. Fra Toppen av Koldedalen er det 500 høydemeter med flott og jevn skikjøring. Turen er totalt ca 18km t/r Eidsbugarden. Denne turen gir oss stor frihet!
Enkleste vei fra Eidsbugaren er å følge sommerveien til Tyinholmen, for så å gå direkte mot fjellet over Tyin. Dersom forhold og turform tilsier det, er det mange muligheter for å krydre opp både anmarsj og utmarsj med fine oppstigninger og nedkjøringer. Vi kan blandt annet gå via Utsikten (Tyinholmen) på anmarsjen. Der får vi nesten 400 høydemeter nedkjøring mot Tyin. Returen kan legges via Torshammaren eller Sløtafjellet (350 høydemeter) Dette bestemmes av gruppas forutsetninger og selvfølgelig vær og føreforhold. Totalt kan vi få opp mot 1300 høydemeter skikjøring. En mini Høgrute!
URANOSTIND 2157 MOH
Fjellski anbefales
Turen er lang men fantastisk flott, og det siste stykket ut til toppvarden er såpass luftig at noen og enhver kan kjenne litt på høyden. Turen går over bre, og det er derfor anbefalt å gå med guide eller i følge med folk som har erfaring med brevandring.
Turbeskrivelse: Uranostinden med den hvite breen til høyre for seg, dominerer bildet når du parkerer bilen på Tyin. Lite kan måle seg med å være den første som setter spor i toppskavlen på vei bortover den smale eggen mot toppvarden.
Mens snøen ligger, er det Eidsbugarden eller Tyinholmen som er de naturlige startpunktene for en skitur til Uranostinden. Før var det fjellski som gjaldt, men nå er det nok like vanlig med toppturutstyr.
I starten på Uranosbreen kan en med fordel holde noe til høyre. Vel oppe på breen seter du kurs midt mot Uraknatten, før du dreier inn midt mellom Uranostinden og Slingsbytinden. Ryggen opp til tinden er bred i starten for så å smalne av oppetter. Ski kan du benytte så lenge du klarer. Det er ubeskrivelig flott utsikt herfra. Du føler du nesten kan ta bortpå Hurrungane, og tindene rundt deg i Jotunheimen reiser seg en etter en etter hvert som du vinner høyde.
Tilbake kan du ta same løypa, eller om du har sjekka med fører at Mjøledalsbreen er trygg, kan du velge den veien og få ein strålende rundtur. Dersom du velger denne ruta må du være nøye med å holde godt til høyre langs sørsida for å unngå de store sprekkene over på nordsida. Det er ikkje utan grunn Mjølkedalsbreen er lite brukt av vandrere.
Toppturutstyr anbefales
Slettmarkspiggen er en flott men krevende skitur vinterstid. Turen går via Slettmarkskampen og dersom forholdene tillater det er det også mulig å gå helt til Slettmarkspiggen. Et parti kan være meget luftig avhengig av snøforhold og det kan være behov for både stegjern, isøks og tau. Turen ned fra Slettmarkspiggen byr på masse flott skikjøring i nydelig terreng.
Turbeskrivelse: Start turen fra Eidsbugarden med å følge den stikkede løypa mot Gjendebu over Bygdin og opp i dalen ved Høystakka. Ta av fra stikkaløypa og fortsett inn Uksedalen. Du kan nå kampen ved å gå opp langs bekkeleiet vest for topp punktet, når du har forsert den bratte stigningen langs bekkeleiet flater terrenget ut og det er en enkel tur opp til selve Kampen. Deler av partiet opp langs bekkeleiet har stigning over 30 grader og det er derfor viktig å være obs på skredvarsel i forkant av turen. Dersom man ønsker å fortsette til Slettmarkspiggen må man forsikre seg om at vær og føre tillater dette og at man har nok erfaring i slikt terreng.
Den beste ruta ned igjen er å følge samme vei som den man gikk opp. Når man kommer til den stikkede løypa i dalen ved høystakka kan det lønne seg å krysse over den stikkede løypa slik at man kjører vestover i fjellsiden lengst mulig for å få kortest mulig strekning tilbake over Bygdin. Her er det et par fossefall som må passeres samt at dette terrenget kan være skredutsatt, så her må man se an forholdene på hver tur.