Kurs

Dagskurs i skred

Under Bascampen vil vi legge opp til dagskurs i skred. Dette er obligatorisk kunnskap for alle som skal ferdes i vinterfjellet, og vi anbefaler derfor alle som har anledning til å melde seg på dette kurset. I løpet av dagen vil kurset ta for seg sikre veivalg, måling av bratthet, snøkjennskap, stabilitetstester og kameratredning. Kurset vil foregå i området rundt Eidsbugarden og vil basere seg på praktiske øvelser i løpet av en tur i området.

Skredkurs 1 dag

Middels krevende tur

Tid: 5-7 timer

Lurer du på hvordan du skal lese skredvarselet? Hvor bratt er bratt nok? Hva skal til for at skred løsner? Ikke minst, hvordan bruke skredvarsel og terrenget for å finne fin og trygg snø å kjøre ski på.

Da er dette en dag for deg! Dette er på ingen måte et fullverdig skredkurs, men vi fokuserer på det de fleste er opptatt av på topptur, nemlig å finne trygg og god snø for skikjøring. Sammen med instruktøren vil dere bli utfordret på å sy sammen en fin tur i området som passer været, terrenget og gruppa. Fokus er en fin dag på tur, men vi vil bruke litt mer tid på terrengvurdering, få et forhold til begrepet skredterreng, litt enkel snøkjennskap og bruk av sikkerhetsutstyr.

Vi møtes inne etter frokost, blir litt bedre kjent og planlegger dagen. Etter inne økta stikker vi ut på tur og omsetter teori til praksis.

Emner vi tar opp:

  • Turplanlegging
  • Kart og kompass
  • Bruk av snøskredskredvarselet
  • Terrengkjennskap og vurdering
  • Bruk av sikkerhetsutstyr

Målsetningen er at du skal få stiftet bekjentskap til relevante begreper innenfor fagfeltet snø og snøskred, samt lære litt om hvordan man planlegger og gjennomfører en tur. Og ikke minst, få en flott dag ute på ski!

Workshop kameratredning  

Har du en skredsøker – eller sender/mottager som det egentlig heter – men vet ikke helt hvordan du skal bruke den? Lurer du på hvordan du hadde reagert dersom vennene dine ble tatt av skred? Kunne du tenke deg å øve litt mer på rutinene ved skredsøk?

Dersom det går et skred i nærheten av deg teller hvert minutt. En person som blir begravd av skred kan i gjennomsnitt overleve i 15 minutter under snøen, og da har man ingen tid å miste på å tukle med skredsøkere, utstyr og utgraving. Det er viktig å drille slike øvelser så de sitter selv i en panikksituasjon.

Under Heftye Basecamp Eidsbugarden har du mulighet til å øve deg på bruk av skredsøker hver ettermiddag. Even Berntsen vil være tilgjengelig for veiledning og tips. Dette er en øvelse alle som ferdes i vinterfjellet bør kunne, og vi anbefaler derfor alle som deltar på Basecampen om å benytte seg av denne muligheten.

Workshopen er gratis for festivaldeltagere.