Informasjon om turer, ferdighetsnivåer og utstyrkrav

Gradering av turer

Vi har valgt å gradere våre turer slik som dette:

***** Ekspert

Dette er turer som krever mye av de som er med både fysisk og på skiferdighetene. Dagene er lange, målet er hårete og du vil få utfordret deg selv. Du må være i god fysisk form og gjerne trene jevnlig gjennom året og du må ha mange skidager og flere toppturer i bena for å være med på disse turene. Du må være veldig god på ski og beherske alle typer forhold fra skare til dyp pudder i tett og eksponert skog. Du må klare å kjøre i høy hastighet fra topp til bunn i f.eks. Gummiskogen eller Hodlekveskogen uten stopp, som er svært krevende for mange ben og lunger.

***** Krevende

De fleste turene vil ligge på dette nivået. Det kreves at du er god på ski, både i bakke, på topptur og skog. Det er bra at du også er i bra fysisk form og ikke fort blir sliten når du er i aktivitet. Turene kan også by på utfordringer i bratt terreng og høy intensitet. Skal du på en topptur bør du eie ditt eget utsyr og ha gått en del på toppturer før. Skal du kjøre frikjøring eller pudder bør du ha bedrevet denne aktiviteten en god del før så du er på lik linje med de andre som er med på samme tur.

***** Middels

Dette er turer som er for de fleste, her setter vi søkelys på natur- og turopplevelse. Turene kan være lange, men vi tar oss god tid og pauser underveis. Du bør ha vært på ski før, du kan ha stått mye på alpint i bakke, men ønsker nå å gå topptur hvor du ikke har så mye erfaring. Det er fint om du har vært på toppturcamp eller lignende før, men ikke noe krav på dette nivået. På dette nivået legger vi også vekt på læring og mestring. En guidet topptur med fokus på trygg ferdsel kan typisk være en tur på dette nivået.

***** Enkel

På dette nivået trenger du kun grunnleggende skiferdigheter, men du ønsker å lære mer skikjøring eller et skiområde. Dette kan f.eks være skredkurs, teknikkurs for nybegynnere, toppturkurs for nybegynnere. Det kan også være enkle turer, opplevelser eller guiding knyttet til et skianlegg.

Krav til utstyr

Når dere skal være med på tur trenger man et visst minimum av utstyr. Kreves det utstyr utover det som er skrevet her, stiller guider eller kursholdere med dette. Mangler du noe på listen kan dette leies – trykk her for mer info

 • Ski og bindinger, eller splittboard, egnet for topptur, dvs at de fungerer både til å gå oppover og kjøre litt bratt nedover.
 • Feller
 • Støvler egnet for topptur, dvs at de har mulighet til å ha i gå modus.
 • Staver – gjerne teleskopstaver, som kan justeres i lengde. Greit med litt lengre staver når man går, kontra når man kjører nedover.
 • Sender/mottager – alle skal ha sin egen.
 • Spade egnet for å grave noen ut av skred – plastikk er ikke lov.
 • Søkestang
 • Vind og vannavstøtende klær – været kan skifte fort og fjellet kan være lunefullt
 • Dunjakke eller annen varm jakke.
 • Undertøy egnet for tur i fjellet
 • Sekk med nok plass til utstyr og mat/drikke for en dag i fjellet. Gjerne 30 liter eller mer.
 • Basis førstehjelpsutstyr – Vi er et stykke unna hjelp, så vi må kunne gjøre grunnleggende førstehjelp selv.