Fellesturer og lette turer

Under Heftye Basecamp legger vi opp til turer for alle nivåer. Våre fellesturer er turer til toppene rett rundt hotellet og tar mellom 1,5 – 3 timer tur/retur.

På disse turene legger vi opp til at alle som ikke har så mye erfaring med toppturer fra tidligere kan bli med. Vi hjelper deg med tilpassing av utstyr, hva man bør ha med seg på topptur, hvordan bør man kle seg og hva er den beste gå-teknikken. Turen vil gå i et rolig tempo slik at alle klarer å henge på, og foregå i terreng som gir trygge rammer for en god nedkjøring. Turene er allikevel utfordrende nok til at dersom du har vært på noen turer tidligere, men ikke føler deg helt klar for en skikkelig langtur, så er dette også en tur for deg. De fleste turene har flere mulige nedkjøringer slik at vi finner noe for enhver smak.

På disse turene er det også mulig å teste demoutstyr, slik at dersom du har lyst til å teste en annen type ski enn de du har, eller du rett og slett har lyst til å teste om dette er noe for deg, så er mulighetene mange. For å bli med på en av våre fellesturer trenger du festivalpass.

Hvilke fellesturer som vil gå under Heftye Basecamp 2018 vil avhenge av vær og føre, men under finner dere en generell beskrivelse av de enkleste turene i nærområdet.

Fellesturene er inkludert i festivalpasset
VINJEKNAPPEN 1408moh
Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski
2-3 timer

            

Dette er en super tur for de som ikke har så mye erfaring med å gå på toppturutsyr eller for den litt mer erfarne som har lyst på en kort tur med morsom nedkjøring. Denne turen byr som regel på veldig gode snøforhold og flotte svinger. Dette er også en fin tur på fjellski, men da bør du kjøre ned samme vei som du gikk opp.

Turen starter fra Eidsbugarden med å følge kvista løype mot Yksendalsbu. Når terrenget flater ut tar du av fra løypa nordover og opp mot toppen 1408 moh. Toppunktet har en flott utsikt innover mot Galdeberg og Slettmarkspiggen.

Nedfarten følger bekkeleiet rett ned mot Eidsbugarden igjen, og her får man som regel veldig god valuta for de høydemeterne man har forsert på vei opp. Dette er en morsom tur!

UTSIKTEN 1518moh
Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski
2-3 timer

            

Utsikten er et velkjent turmål fra Eidsbugarden. Det var Aasmund Olavson Vinje som navnga denne toppen, og det skyldes nok den fantastiske utsikten utover Jotunheimen og Falketind, Uranostind og Hurrungane. Utsikten er en av de nærmeste toppene fra Eidsbugarden, og egner seg som turmål for alle om du velger fjellski, toppturutstyr eller truger. Dette er en enkel og relativt kort tur uten særlig bratt terreng, og egner seg derfor godt for de som ikke har så mye erfaring med toppturer vinterstid.

Turen starter ved å følge stikka løype fra Eidsbugarden mot Yksendalsbu. Et stykke opp i lia må du ta svakt mot høgre og sikte mot høgaste punktet på ryggen rett framom deg i sør. Den letteste og sikreste adkomsten til toppen er å følge et lite dalsøkk rundt til baksiden av toppen for så å bestige den fra sørsiden.
Det finst ei rekke nedkjøringsmuligheter frå toppen. Det er ikkje spesielt bratt terreng, så vil du ha utfordringar må du være litt kreativ i vegvalget.

.

TORSHAMAREN 1440moh
Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski
2-3 timer

           

Torshamaren er et flott og oppnåelig turmål for de aller fleste. På toppen får du en fantastisk utsikt og kommer veldig nærme mektige topper som Falketind og Hjelledalstind

Start turen med å følge kvistet løype fra Eidsbugarden mot Skogadalsbøen. På toppen av det første høydedraget tar man av vestover mellom to høyder. Følg høydedraget mot sørvest innover mot toppen som ligger på 1440 moh. Det er ingen fin skikjøring akkurat siste biten mot toppen, men det er uansett verdt å ta turen helt bort til varden for å nyte den fantastiske utsikten.

Det finnes flere mulige nedkjøringer på sørsiden av denne toppen, men det danner seg store skavler i underkant av toppen, så vær obs på skredfare når dere velger nedkjøring. Den tryggeste og slakeste nedkjøringen er samme vei ned som dere kom opp. Her er det ofte også best snø, men denne nedkjøringen er litt slak for de med toppturustyr.

SLØTAFJELLET 1406moh
Lett tur
Toppturutstyr eller fjellski
2-3 timer

            

Sløtafjellet er en fin topptur enten du har mye eller lite erfaring. Toppen byr på fantastisk utsikt innover mot Mjølkedalstind og Hurrungane, og det finnes nedkjøring i alle vanskelighetsgrader.

Start turen med å følge kvistet løype retnings Olavsbu. Ganske snart, ved en liten brun hytte/garasje skal du ta av fra løypa og bevege deg oppover mot toppen. Du kommer ført opp til «reinsdyret» Derfra følger du ryggen oppover på østsiden av bratthenget. Selve toppvarden ligger et lite stykke inn på flata når du kommer over kanten.

Ned igjen kan du følge den samme ruta, desto lenger nordover du beveger deg, desto slakere er terrenget. For de aller tøffeste (ekspertnivå!!) kan du sette utfor sørsiden og kjøre «hotellface’n»  Dette er finaleface’n i Heftye Invitational og egner seg ikke for uerfarne kjørere. Ønsker du en rundtur kan du gå via toppen og kjøre ned på vestsiden av bratthenget. Her er det mange valgmuligeter, den slakeste nedkjøringen følger elveleiet.

LANGESKAVLTIND  2014 MOH
Middels krevende tur
Toppturutstyr eller fjellski anbefales
Beregn 6-8 timer på hele turen

            

Turen byr på magisk utsikt omtrent hele veien og en flott og variert nedkjøring. Lengden på turen kan varieres dersom man ikke ønsker å gå helt opp til topp punktet.

Du starter på Eidsbugarden og følger den stikka løypa mot Skogadalsbøen opp langs Sløtabekken. Når du kommer til Sløtatjernet på toppen av bakkene, tar du av fra den stikka løypa og går over vannet mot Langeskavltind. Den enkleste adkomsten opp på eggen er den første renna ned fra høgre etter at tjednet er passert. Vel oppe på eggen er det bare å følge høydedraget mot selve tinden. Dette er en flott marsj med Mjølkedalsbreen og Uranosbreen på hver sin side av eggen. På selve toppunktet er det bare å ta inn over seg den mektige nærheten til kjente topper som Uranostind og Sagi.

Det finnes en rekke mulige nedfarter fra Langeskavltind. På østsiden av eggen finnes flere trygge og morsomme nedfarter hele veien langs eggen. Ønsker du mest mulig utsikt og minst mulig trasking, velger du samme vei ned som du kom opp. Det er også mulig å velge nedfarter på vestsiden av eggen mot Mjølkedalen. Disse nedfartene ligger i bratt og ofte skredutsatt terreng, og du skal derfor være bevisst på skredfare og veivalg dersom du velger en av disse rutene.

Turen er værutsatt og bør derfor legges til dager med lite vind og høyt skydekke